Een unieke natuurlijke rivierOorspronkelijk is een natuurlijke rivier in een laagland als Nederland nooit recht, maar kronkelt door het landschap.
Dit kronkelen (meanderen) is op diverse plaatsen (zandbergen bij dorp Losser en ’n greunen stét bij De Lutte) duidelijk te zien.
De Dinkel eet als het ware aan de ene oever stukjes land weg (afkalvering) en aan de andere kant weer land los (aanwas). Op deze manier verandert de loop van de rivier continu, net als het aangrenzende landschap. Oude oevers verzanden tot moerassen en uiteindelijk tot rivierbegeleidend bos. Op het schrale zand van de oeverwallen staan karakteristieke stroomdaalplanten zoals de Steenanjer en de gele Walstro. In het Dinkeldal liggen veel oude houtwallen van Eikenbos, waar struiken groeien als de Wegedoorn en de Wilde kardinaalsmuts. Vogels die broeden in en bij de oevers van een rivier, zoals de IJsvogel, de grote gele Kwikstaart en de Oeverzwaluw, voelen zich langs de Dinkel in hun element.

Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo’n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Het in de heuvels van het Duitse Holtwick in Nordrhein-Westfalen ontsprongen riviertje is uniek in zijn soort. Door menselijk ingrijpen heeft het water in ons land steeds minder de ruimte gekregen. De natuurlijke weerbaarheid en dynamiek van ons watersysteem is hierdoor verstoord. Dit kan bij hoge waterstanden leiden tot wateroverlast en bij lage waterstanden tot verdroging. In het Nederlandse deel van de Dinkel is het aantal ingrepen beperkt gebleven, waardoor het natuurlijke karakter van het landschap en de rivier zijn behouden.

We wilden met de familie die een paardagen kwamen logeren dit gebied eens laten zien.En in dit gebied ligt natuurlijk ook een cache. Dit was een wandeltocht van 3,5 km. Het was wel koud en miezerig maar we hebben genoten van dit mooie gebied in Twente.

De cache is gevonden en gevierd met een kop chocolade melk om weer warm te worden Wie nog meer foto’s wil bekijken kan op de link klikken.

https://cid-24599e5e464f8312.photos.live.com/play.aspx/Lutterzand%202011/IMG00111.JPG?ref=2

Groetjes Team Mineraal

Dit is de link van de cache.

GCRM7K. Dinkel de Kinkel

Photobucket

Advertenties

2 reacties op ‘Een unieke natuurlijke rivier

  1. Hallo Team Mineraal.
    Mooi blog hebben jullie! Leuk on de verslagen van het cachen te lezen. Ik kom zeker nog eens terug. En bedankt voor het plaatsen van een link naar onze site.
    Groetjes en veel cacheplezier,

    Karin, van Team NUGGET

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s